Tekstgrootte
Het IJsselcollege en Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) hebben samen met het Fioretti College en het Segbroek College een intentieverklaring ondertekend om een ‘evidence-based interventie’ te ontwikkelen voor het voortgezet onderwijs. Aan deze interventie wordt een wetenschappelijk onderzoek en kennisdeling gekoppeld.
Dit goalsetting programma voortgezet onderwijs (GSP VO) heeft als primair doel de motivatie en schoolprestaties te verbeteren bij kansarme leerlingen, die vanwege hun sociaal-economische achtergrond een ongunstigere onderwijsloopbaan (dreigen) te hebben. Bovendien zal deze interventie waarschijnlijk ook een positief effect hebben op de prestaties van de overige leerlingen.
Deze psychologische interventie is ontwikkeld door professor Michaéla Schippers van RSM. Wetenschappelijk onderzoek sinds 2011 heeft op universitair niveau aangetoond dat de interventie een significant positief effect heeft op een vermindering van uitval in het eerste studiejaar. Nu wordt het programma voor de eerste keer toegepast in het voortgezet onderwijs.
In eerste instantie beogen we met het GSP VO de onderwijsresultaten (onderbouwsucces, bovenbouwsucces en examenresultaten) en de doorstroom naar het vervolgonderwijs significant te verbeteren. We zien het GSP VO als een veelbelovende interventie om leerlingen beter op weg te helpen.
Het IJsselcollege is een samenwerkingsverband aangegaan met de Openbare Bibliotheek Capelle aan de IJssel. Doelstelling hiervan is te werken aan het leesplezier van leerlingen met als uiteindelijke resultaat een betere taal en leesvaardigheid. Een van de actiepunten is het inrichten van een bibliotheek op school in de stilte aula. In deze bibliotheek is een wisselende collectie van ca 250 boeken aanwezig. Bovendien zijn alle leerlingen zo lang ze op het IJsselcollege zitten lid van de openbare bibliotheek. Het plan is om daar een speciale werk/leeshoek in te richten waar de leerlingen gebruik van kunnen maken. In september 2017 is gestart met leesbevorderingsprojecten op het vmbo en de jaren daarna worden daar ook mavo/havo/vwo bij betrokken.
Het IJsselcollege draagt het predicaat Econasium. Hiermee bieden wij getalenteerde vwoscholieren met een wiskundeknobbel en interesse in economie een extra programma om op een uitdagende manier kennis te maken met een universitaire economische studie.
Het programma is opgesteld in samenwerking met Tilburg University (TiU). Het loopt van januari klas 4 tot januari klas 6. Van januari klas 4 tot januari klas 5 volgen de leerlingen de cursus Statistiek voor het Econasium, waarin ze bepaalde statistische technieken leren. Daarna volgen ze een aantal colleges op de universiteit waarin thema's binnen de economie, bedrijfseconomie en econometrie besproken worden die zich lenen voor een Profielwerkstuk en een aantal bijeenkomsten over de aanpak van een werkstuk en het zoeken van literatuur.
Wanneer de leerlingen daarna aan de slag gaan met hun profielwerkstuk waarin ze de geleerde statistische technieken toepassen, worden ze ondersteund door wetenschappers van de universiteit. Hiernaast bezoeken Econasiumleerlingen congressen, economische instellingen en bedrijven en nemen ze deel aan economische en bedrijfseconomische simulaties. Het Econasium is dan ook een uitstekende voorbereiding op een universitaire studie, met name in de economie, econometrie of bedrijfseconomie. Maar de statistische technieken die de leerlingen aanleren bij het Econasium, worden in veel universitaire studies gebruikt. Daarom geeft het programma de leerlingen ook een voorsprong wanneer ze besluiten een andere universitaire studie te gaan volgen.
De leerlingen die het Econasiumprogramma met goed gevolg hebben afgesloten, krijgen daarvoor een aantekening op hun diploma. Daarnaast ontvangen ze van de universiteit het diploma “Certificate of Economic Proficiency”. Dit diploma geeft de leerling voordelen als hij/zij aan TiU een economische of bedrijfseconomische studie gaat volgen. Zo is hij/zij dan verzekerd van plaatsing en krijgt hij/zij vrijstelling van een onderdeel van die studie.
Op het laatste rapport voor aanvang van het Econasium dient de leerling een 7 of meer voor wiskunde A of B op zijn/haar rapport te hebben. Deze eis wordt gesteld, omdat behoorlijke kennis van de wiskunde noodzakelijk is om het statistiekprogramma te kunnen volgen. Tevens moet de leerling interesse hebben in economische onderwerpen en daarom het vak Economie en/of het vak Management en Organisatie in zijn/haar vakkenpakket hebben.
In 2016 heeft het IJsselcollege een samenwerkingsovereenkomst getekend met Bayards, een internationaal bedrijf gevestigd in Nieuw Lekkerland gespecialiseerd in aluminiumproducten. De samenwerking is tot stand gekomen dankzij bemiddeling door Jet-Net. Jet-Net en Bayards wil leerlingen helpen bij het maken van een studiekeuze en het kiezen van een beroep. Ook willen zij graag leerlingen stimuleren te kiezen voor bèta onderwijs, omdat de technische sector voortdurend op zoek is naar talent.
In eerste instantie is de samenwerking gericht op leerlingen uit 4 havo en 5 vwo (NT). In een later stadium is het de bedoeling de samenwerking ook te richten op onze vmbo leerlingen.
Met deze samenwerkingsovereenkomst wordt een verdere impuls gegeven aan ons bèta onderwijs. Voor zowel de leerlingen als medewerkers zijn er veel voordelen. Er wordt gedacht aan workshops, gastlessen, bedrijfsbezoeken, beroepenvoorlichting, mogelijkheid tot profiel/sectorwerkstuk onderzoek en integratie in de les (krachten/materialenleer).
Bio-Connect is een Amerikaans bedrijf met verschillende takken. Zo is er een life science divisie, een diagnostics divisie en een services divisie. De Nederlandse tak is gevestigd in Huissen. Bio-Connect Diagnostics verkoopt tools voor moleculair en celbiologisch onderzoek.
Het bedrijf steunt het IJsselcollege door labmateriaal te verstrekken dat over de datum is. De school kan dit materiaal gebruiken om leerlingen technieken te laten zien die normaal alleen op het hbo, de universiteit of door het bedrijfsleven worden toegepast. Zo hebben we ELISA testen gekregen die gebruikt worden om stoffen in urine aan te tonen, maar ook kits om DNA uit allerlei organismen te isoleren. Recentelijk heeft de bèta coördinator pipetten en een nieuwe PCR machine gekregen. Dit geeft onze moleculaire biologie activiteiten een verdere stimulans.