Ieder kan van ieder leren
In de visie van de school op het eigen bèta onderwijs wordt verder gewerkt aan de ontwikkeling van een bèta onderwijsstroom, die uitgaat van verwondering, belangstelling en ontdekkend vermogen van de leerlingen. Gewapend met een gezonde portie algemeen analytisch en abstract denken leren de leerlingen ontwerpen en onderzoeken, op een manier die aansluit bij de universiteit en het bedrijfsleven. In de lessen en (vak- en niveau overstijgende) projecten worden de natuurlijke nieuwsgierigheid en creativiteit van de leerlingen geprikkeld en worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen in het onderwijs geïntegreerd. Belangrijk is dat dit bottom-up gebeurt: docenten bedenken en ontwikkelen, bijgestaan en gefaciliteerd door onderwijskundigen en schoolleiding.
Het IJsselcollege en de bèta sectie in het bijzonder vindt het belangrijk dat er een drempelloze doorstroming plaatsvindt van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Bovendien moet er een goede aansluiting zijn met het vervolgonderwijs (mbo/hbo/universiteit) en het bedrijfsleven. Daarom stimuleert het IJsselcollege de interactie met onder andere de basisscholen van BLICK (IJssellab: een natuurweten-schappelijk programma voor plusklassen) en zoekt de school naar een goede samenwerking met een aantal hogescholen, universiteiten en bedrijven.
Door samenwerking met het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven krijgen leerlingen een beter beeld van een vervolgopleiding en beroep. Door leerlingen buiten de school te laten kijken en soms de buitenwereld de school in te halen raken leerlingen meer gemotiveerd. Het wordt duidelijk waarom ze iets moeten leren. Ze krijgen een bepaald doel voor ogen.
Na het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst in april 2016 met Bayards Aluminium Constructies is het IJsselcollege er in geslaagd in de zomer van 2017 een samenwerking aan te gaan met het bedrijf Bio-Connect Diagnostics en twee start-ups: Spireaux uit Rotterdam en Riverfood uit Leiden. Er wordt met deze start-ups samengewerkt, omdat zij groen innoveren in het vaandel hebben staan en de school zich afficheert met duurzaam produceren. Het IJsselcollege wil aandacht besteden aan duurzame productie van voedsel als onderdeel van een meer circulaire economie. Een economie met reststromen in plaats van afvalstromen.
De samenwerking heeft er toe geleid dat het IJsselcollege de pilotschool is geworden voor het uittesten van zowel een aquaponics systeem (Riverfood) als een fotobioreactor (Spireaux). Om deze samenwerking mogelijk te maken is via het Onderwijs Netwerk Zuid Holland en het bedrijf Noorderwind een subsidie verkregen. De samenwerking biedt leerlingen en docenten de gelegenheid multidisciplinair onderzoek te doen. Onderzoekend leren stimuleert een actieve leerhouding en levert een waardevolle bijdrage aan het bèta onderwijs. Een leerling die nieuwsgierig is en vragen stelt staat open om iets te leren.
De komende jaren willen we de banden met het bedrijfsleven en andere externe partijen verder aanhalen met als doel ons onderwijs nog aantrekkelijker voor- en nog dichter bij onze leerlingen te krijgen. Samenwerkingsverbanden verbreden de horizon van onze docenten en leerlingen, geven ons nieuwe inzichten, inspireren ons en kunnen ons middelen en diensten opleveren vanuit het bedrijfsleven die de kwaliteit en aantrekkelijkheid van ons onderwijs ten goede komen. Ieder kan van ieder leren.
Bèta-onderwijs IJsselcollege
Samenwerking
Uitgangspunten en activiteiten
Uitgangspunt onderbouw
Uitgangspunt bovenbouw
Activiteiten basisschool en onderbouw
Activiteiten bovenbouw