Stel cookie voorkeur in

Leerlingen herkennen kwaliteit

26-09-2018

Dat kwaliteit goed besteed is aan onze leerlingen bleek weer eens tijdens de lezing van oud-ambassadeur en schrijver Joop Scheffers dinsdag 25 september. In 50 minuten vertelde Joop onze leerlingen uit 5 en 6 vwo over zijn jeugd, zijn middelbare school- en studententijd, over het ontwaken van zijn belangstelling voor ruimtevaart, Amerika, de Vietnamoorlog en over zijn rijke loopbaan, onder meer als Nederlandse gezant voor de Verenigde Naties in New York en ambassadeur in diverse landen. Joop Scheffers boek ‘Een leven zoals bedoeld’ is de geromantiseerde weergave van zijn leven, “….een ontmoeting met mijzelf.”

De leerlingen luisterden aandachtig en stelden na afloop van de lezing goede vragen. De enorme informatiedichtheid en de passie waarmee Joop de vele soorten onderwerpen - die alle weer met elkaar samenhingen – uit de doeken deed, maakten dat de leerlingen geboeid bleven.

Zij kregen wijze lessen over het schrijverschap, literatuur, het aanvaarden van tegenslag in het leven en dan positief blijven, hard werken en doorzetten maar ook blijven dromen en je laten verrassen.

De opdracht die de docenten literatuur aan deze lezing hebben verbonden is het schrijven van een literaire autobiografie van 3 tot 6 kantjes. Het resultaat telt mee als handelingsdeel voor het schoolexamen en er zit een prijsvraag aan vast. Joop Scheffers is de voorzitter van de jury, die verder uit de literatuurdocenten bestaat. Hij bepaalt uiteindelijk de winnaar of winnares en in overleg met Joop bedenken we een mooie prijs.