Wat leuk dat je een kijkje neemt op onze vmbo afdeling!
Het VMBO heeft een belangrijke plek in onze school. Een plek waar jij je snel thuis voelt en nieuwe vrienden maakt. Met docenten die aandacht voor je hebben en je helpen als je dingen wat moeilijker vindt.
Op deze pagina kun je de brochure downloaden, korte videoboodschappen bekijken van verschillende docenten, info lezen over de verschillende vakken én zelfs een privérondleiding boeken!
Op het IJsselcollege leggen we de basis met verschillende leerwegen en profielen voor een beroepsopleiding, die wordt afgerond in het MBO.
Het VMBO kent twee leerwegen:
Binnen beide leerwegen bieden we de volgende profielen aan:
Lijkt het je leuk om je eigen raptekst of een ander gedicht te schrijven? Of wil jij meer te weten komen over je favoriete artiest of de nieuwste game? Dan kun jij daar tijdens de lessen Nederlands over lezen. Op het IJsselcollege krijg je die vrijheid bij het vak Nederlands. Bij het vak Nederlands denk je al snel aan saaie grammatica oefeningen of andere lastige dingen, maar wist je dat spreken of rijmen ook onderdeel uitmaakt van het vak Nederlands? Hoe cool is het als jij bijvoorbeeld leert hoe je een instructie schrijft waarin je oudere mensen leert hoe ze de nieuwste iPhone moeten gebruiken?!
Hopelijk zien we jou volgend jaar bij ons op school en kun je dan ervaren hoe leuk het vak Nederlands is!
Welkom bij het vak wiskunde.
Wiskunde is de taal van de wetenschap en hier op het IJsselcollege leer je meer over deze taal. Met wiskunde kunnen wij bijvoorbeeld een naam geven aan vlakke figuren zoals een vierkant en een cirkel en ruimtefiguren zoals een balk en een piramide.
Ben jij een probleemoplossend denker, dan is wiskunde jou vak! Je leert hier namelijk hoe je problemen met wiskunde kunt oplossen. We beginnen met onderwerpen die jij al kent zoals breuken, verhoudingstabellen en getallenlijnen. Nieuwe onderwerpen zoals coördinaten en rekenen met letters ga je ook leren.
Aan het einde van elk schooljaar zal je je verbazen hoeveel je hebt geleerd op het IJsselcollege.
Onder de moderne vreemde talen vallen bij ons op school: Spaans, Frans en Duits!
(Engels staat op zichzelf en vind je verderop)
Bij Spaans werk je met de methode Paso Adelante.
Je leert op je eigen niveau Spaans toepassen in allerlei eigentijdse situaties.
Alle vaardigheden zoals lezen, schrijven en luisteren komen aan bod, maar de focus ligt op spreken en woordenschat. Uiteraard leer je ook over de cultuur van Spaansprekende landen. In leerjaren 1 en 2 havo/vwo en 3 vwo krijgt iedereen Spaans. In leerjaar 3havo is Spaans een keuzevak. In de bovenbouw havo/vwo werken we toe naar het eindexamen en brengen we een bezoek aan de leuke stad Barcelona.
Bij Frans werk je met de methode Libre Service Junior. Je leert op je eigen niveau Frans toepassen in allerlei eigentijdse situaties. Vaardigheden als lezen, luisteren, schrijven en spreken leer je natuurlijk, maar er is meer: je mag je ook verdiepen in de feestdagen in Frankrijk of in een ander Franstalig land of je onderzoekt een Franse mode ontwerper. We werken ook veel met de laptop waardoor je zelf kunt nakijken en de docent je vorderingen goed kan bijhouden. In de derde klas brengen we een bezoekje aan de gezellige Franstalige stad Lille.
Zo leer je Duits op het IJsselcollege:
Op het vmbo heb je de vakken tekenen en handvaardigheid alleen in de eerste twee jaar. Tekenen en handvaardigheid worden ook wel de beeldende vakken genoemd. Je leert bij deze vakken hoe je jouw ideeën kan verbeelden.
Je hebt in een jaar zes verschillende opdrachten. Aan een opdracht werk je ongeveer zes weken. Steeds leer je te werken met andere materialen en technieken en beeldaspecten. Je werkt naar een praktijkwerk toe, het eindwerk. Dit eindwerk kan plat zijn of ruimtelijk zijn. Om tot dat eindwerk te komen zet je een aantal stappen. Dit heet het proces. Je krijgt niet alleen een cijfer voor je eindwerk, maar ook voor je proces. Het proces vinden we belangrijk omdat niet iedereen het makkelijk vindt om een praktijkwerk te maken. Zo kan iedereen wat leren.
Welkom bij het vak techniek!
Kijk eens om je heen techniek is overal. Om jou zoveel mogelijk te laten zien van techniek gaan wij aan de slag met verschillende materialen dat is bijvoorbeeld: hout, metaal, maar ook met kunststof en karton ga je aan de slag.
Tijdens de les maken we hier verschillende dingen mee, maar techniek is niet alleen met je handen werken. Ook ga je aan de slag met programmeren. Denk maar eens aan een robot, die precies doet wat jij wil. Of altijd al willen weten hoe een videogame of filmanimatie wordt gemaakt, ook dit hoort bij techniek.
Heb jij er al zin in gekregen? Dit en veel meer leer ik jou graag tijdens techniek op het IJsselcollege.
Welkom op het IJsselcollege bij het vak LO. LO staat voor ‘Lichamelijke Opvoeding’. Dit is dus net wat anders dan ‘gym’ op de basisschool. Bij het vak LO ga je zoveel mogelijk sporten ontdekken en proberen we je voor te bereiden op een leven lang bewegen. Hiermee bedoelen we dat we je kennis en ervaringen mee willen geven in de verschillende takken van sport zodat jij zelf een keuze kunt maken over welke sport je leuk vindt en welke sport je graag zou willen beoefenen.
In de onderbouw (leerjaar 1 en 2) krijg je gemiddeld 3 lesuren per week LO. In de bovenbouw (leerjaar 3,4,5 en 6) krijg je gemiddeld 2 lesuren per week. In de weken voor en na de zomervakantie krijg je buiten les. De lessen zijn dan bij V.V. de Zwervers. Dit is een voetbalclub op 300 meter lopen van de school.
LO ziet er bij ons als volgt uit: Iedere periode krijg je bij ons een onderdeel wat de docenten zien als “hoofdonderdeel”. Daarnaast doen wij verschillende leuke andere sporten en samenwerkingsopdrachten om lekker in beweging te blijven. Denk hierbij aan trefbalspellen klimparcours, tikspellen enz. Aan het einde van de periode krijg je van ons een beoordeling op je prestatie maar vooral ook op je gedrag, aanwezigheid, samenwerking en hulpvaardigheid.
Ook gebruiken wij bij LO Ipads. Hierop staan voor veel van de onderdelen die we doen leskaarten waardoor we je ook zelf laten ontdekken hoe bewegingen horen en hoe ze eruit moeten zien. Het werken hiermee is een stuk zelfstandiger dan wanneer je alles uitgelegd krijgt van een docent. Hierin gaan wij je helpen en werk je vaak samen met anderen om doelen te bereiken.
Als laatste krijg je natuurlijk ook sportdagen en toernooien. Hierin speel je tegen andere klassen in groepjes of alleen. Hierin laat je zien wat je in de weken ervoor hebt geleerd. Ook hebben wij leuke sportdagen waar we bijvoorbeeld grote spellen doen zoals Wie is de mol?, Expeditie Robinson of NERF.
In het filmpje kun je onze zaal zien en zie je verschillende lessen die wij geven.
Wij hopen jullie snel te zien op het IJsselcollege!
Groetjes,
De LO-docenten
Wat leuk dat je interesse hebt in Zorg en Welzijn!
Zorg en Welzijn is een profiel in de bovenbouw. Dit vak staat 13 uur in je rooster. Je gaat aan de slag met onderwerpen zoals baby's, kinderen, jongeren, ouderen, volwassenen, mensen met een beperking. Daarnaast is koken een erg leuk onderdeel. Je krijgt zowel theorie als praktijk.Jij gaat zelf , naast de verplichte onderdelen, nog een aantal onderwerpen kiezen zoals sport en bewegen, uiterlijke verzorging en catering. Op deze manier kun je het hele programma aan laten sluiten bij jouw interesses.Hier leer je en ervaar je in het werkveld dat de mensen enorm blij zijn met jou. Is het een gesprekje of de verzorging van een cliënt, jij maakt het verschil.Ben jij zorgzaam en spreekt dit jou aan, dan is Zorg en Welzijn echt iets voor jou. Werken is de zorg betekent, dat je een belangrijke bijdrage levert aan de hele maatschappij.Tot snel!
De afdeling Mobiliteit en Transport
In de afdeling Mobiliteit en transport zijn we bezig met alles wat te maken heeft met vervoer, transport en logistiek. De techniek veranderd heel snel. Denk bijvoorbeeld aan elektrische fietsen, elektrische scooter en elektrische auto’s. Het komt allemaal aan het bod binnen M&T.
Met het onderdeel transport laten we je kennismaken met alles wat de transportsector te bieden heeft. Mobiliteit en transport heeft een directe aansluiting met de opleidingen van het MBO. In de regio is het IJsselcollege nog een van de weinige scholen waar Mobiliteit en Transport wordt aangeboden. Het mooie van de opleiding is, dat je zelf in de 4e klas je eigen keuzevakken kunt kiezen.
Wil je iets met fietstechniek of toch liever iets met elektronica of transport? Het kan, want je mag uit 8 keuzevakken er 4 zelf kiezen. Wanneer je met je handen wilt werken en tegelijkertijd de technische ontwikkelingen en veranderingen wilt volgen, is Mobiliteit en Transport de afdeling voor jou.
Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
HBR, de gezelligste afdeling van het IJsselcollege. HBR is een brede opleiding waarin je als leerling te maken krijgt met verschillende onderdelen van de horeca, bakkerij en recreatie.
Leerlingen maken kennis met gastheerschap, de bakkerij, de keuken en recreatie. Alle delen uit dit profiel hebben iets met elkaar gemeen: Het sluit aan bij leerlingen die het leuk vinden om gasten een leuke tijd te bezorgen. Zoals het regelen van een vakantie, voor gasten een maaltijd te koken en te serveren in onze Brasserie Het Proefwerk of de smaakpapillen te strelen met een heerlijk product uit de bakkerij. Geïnteresseerd in HBR, maak een afspraak voor een rondleiding.
Mijn naam is mevrouw Geerlings, ik geef drama op het IJsselcollege VMBO pelikaanweg en praktijkonderwijs De Wiekslag.
Naast docent drama ben ik ook actrice en regisseur in het theater en op televisie en is theater maken mijn passie.Omdat ik het zo leuk vind om met jongeren te werken en ik het heel belangrijk vind hoe zij in het leven staan en met elkaar omgaan, verwerk ik dit in mijn lessen, zodat jij daar de rest van je leven en later in je werk heel veel aan kunt hebben.De onderwerpen die aan bod komen in de les drama zijn veelal dingen die jullie interessant vinden samen met onderwerpen die op dat moment in de wereld spelen.verder gaan we ook heel veel lol maken met elkaar dus ik hoop jullie volgend schooljaar in mijn lessen te zien!
Bètavakken, BINAS, science…….. Het zijn van die woorden die nogal eens door elkaar gebruikt worden. Hoewel het laatste woord duidt op wetenschap in het algemeen, worden alle drie de termen vaak in verband gebracht met de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde. Daarmee is direct de veel gebruikte term BINAS verklaard!
Het is geen toeval dat deze vakken vaak in één adem genoemd worden. Ze hebben veel met elkaar te maken. Zoveel zelfs dat Natuurkunde en Scheikunde In de onderbouw verenigd zijn in het vak NaSK. Biologie bestaat in de eerste klas als apart vak.
Vanaf de eerste klas wordt er dus al stapje voor stapje toegewerkt naar een diploma dat uiteindelijk toegang verschaft tot prachtige vervolgopleidingen in wetenschap en techniek op MBO, HBO of universitair niveau.
Hoe ontstaat en bestrijd je een ziekte als kanker? Wat gebeurt er in je hersenen als je slaapt?
De biologie is een breed vakgebied. Biologen houden zich bijvoorbeeld bezig met klimaatverandering. Als iemand ziek is uit zich dat vaak als lichamelijke klachten (bijvoorbeeld koorts en moeheid), terwijl de oorzaak mogelijk erfelijk. Het menselijk lichaam is een belangrijk onderwerp.De sectie biologie op het IJsselcollege wil leerlingen enthousiast maken voor het vak biologie. De leerlingen zullen door afwisseling van theorie en praktijk kennis maken met de vele onderdelen van biologie.
Bij het vak mens en maatschappij is iedere les anders!We hebben het over heel veel verschillende dingen, zoals vulkanen, romeinen, hoe je met je zakgeld moet omgaan, de politie, het geloof en nog veel meer. Bij dit vak zijn er filmpjes, uitdagende opdrachten, soms knutselen we en er zijn toetsen in de vorm van een game. Mens en maatschappij is namelijk een samenvoeging van aardrijkskunde, geschiedenis, economie, levensbeschouwing en burgerschap. Bij dit vak vinden wij burgerschap extra belangrijk, omdat we vinden dat iedereen zichzelf mag zijn en dat we respect hebben voor elkaar. Buiten dat is mens en maatschappij een super leuk vak met super leuke docenten.
Profiel D&P
Welkom bij Dienstverlening en Producten! Je vind ons in lokaal 1.01 1.02 en 1.03, en soms bij het techniek- of kunstlokaal. Wij zijn een van de keuzeprofielen in de bovenbouw van het VMBO, leerweg kader- en basisberoep. D&P is een heel breed profiel, je kan hierna eigenlijk nog alle kanten op! Bij D&P heb je net als bij andere de gewone vakken als Nederlands en Engels, AVO vakken genoemd, maar ook Economie en Wiskunde. Daarnaast heb je verplichte profielvakken en keuzevakken. De verplichte profielvakken noemen wij modulen.
Wij hebben 4 Modulen
Module 1 Organiseren van een activiteit
Organiseer jij binnenkort een feest? Of wil je iets bijzonders maken van een bruiloft of computerbeurs? In deze module leer je waar je op je moet letten voor, tijdens en na een evenement .
Module 2 Presenteren, promoten en verkopen
Tijdens deze module ga je leren wat je allemaal moet doen wanneer je een product of dienst ( iets ) wil verkopen aan iemand. Hoe zorg je er nou voor dat men je product koopt? Wat komt daar allemaal bij kijken.
Module 3 Multimediale producten
Tijdens deze lessen leer je bijv. hoe je een eigen app of website moet inrichten. Je leert dan jou idee helemaal uitwerken, van collage naar storyboard, naar de pc.
Module 4 Product maken en verbeteren
Hier leer je om een goed werkend product te maken, en dat kan alles zijn! Een stoel of een telefoon. Je leert veilig werken, een product maken en daarna evalueren, bekijken of jou product wel is geworden zoals jij wilde en of het goed werkt.
Keuzevak
Module 1. Ondernemen
Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. In deze module leer je de belangrijkste stappen bij het starten van je eigen bedrijf.
Module 2. Fotografie
Fotografie is veel meer dan alleen een klik op je telefoon. Hier leer je interessante en aantrekkelijke foto’s maken van verschillende onderwerpen!
Module 3. Geüniformeerde dienstverlening
Er zijn een heleboel beroepen die je kan doen maar wil jij graag bij de politie of brandweer? Of wil je naar de VEVA? Dan is dit het vak wat je nodig hebt!
Module 4. ICT
Deze module is bedoeld om jou met de pc om te leren gaan. Niet allen een website, of app maken maar bijvoorbeeld; hoe zet je een pc in elkaar en hoe gebruik je een 3d printer?
Module 5. Mode en Design
Tijdens deze lessen leer je over alle soorten design. Er is veel meer mogelijk dan alleen een jurk of kruk maken. Je kan bijv. leren met fotoshop omgaan of met ouderwetse druktechnieken een kunstwerk maken.
Welcome to the English department!
Engels is voor alle leerlingen een verplicht vak. Dat houdt in, dat je alle leerjaren Engels in je vakkenpakket hebt. In het algemeen zijn dat 3 lesuren in de week. We maken gebruik van o.a. de lesmethode Stepping Stones, met zowel lesboeken als een digitale leeromgeving. Naast de lesmethode maken we ook gebruik van de taalapp Duolingo, WRTS, The Big Challenge en nog veel meer. Naast de reguliere toetsen word je ook beoordeeld op allerlei vaardigheden zoals lezen, luisteren, spreken en schrijven.
Wie wil jij zijn in de wereld van morgen?
LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding en: alles is LOB! Je bent er dagelijks mee bezig. Je wilt graag je droomberoep vinden en de opleiding daarbij zoeken.
Wij verbinden LOB aan de praktijk.
Dus open dagen bezoeken, meelopen met iemand met een leuk beroep, stage lopen, een buurman interviewen over zijn baan, vrijwilligerswerk doen … praktische lessen, gesprekken met je mentor, die jou begeleidt op weg naar de keuze wie je later wilt zijn in de wereld van morgen.
Je hebt praktijkervaringen nodig om te ontdekken welk beroep wel en niet bij je past en hoe de wereld van werk in elkaar zit. Wij doen buiten school ervaringen op. Voor de één is dat een dag meelopen in zijn droomberoep, voor de ander is dat een bekende interviewen over zijn beroep. De belangrijkste volwassenen in jouw leven zijn je ouders/opvoeders. Zij hebben dan ook een grote rol in de begeleiding.
De loopbaangesprekken met je mentor zijn superbelangrijk in de begeleiding. Je moet je voorbereiden op een leven lang leren. Zelfs als je je ideale beroep gevonden hebt, zal je steeds cursussen doen om bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen.
Daar hebben je reflectievaardigheden voor nodig. Maar wordt jou gevraagd: waar ben je goed in? Of: welke richting wil je op? Dan vind je die vragen vaak lastig om te beantwoorden. In loopbaangesprekken helpen we je hierbij op weg. Door de juiste vragen te beantwoorden, leer je stap voor stap steeds zelfstandiger te reflecteren op je loopbaankeuzes.
Want om later te kunnen doen wat je leuk vindt, is toch het mooiste toekomstvooruitzicht nietwaar?
Bedankt dat je er was!
Ben je nog steeds enthousiast en wil je een keer langskomen?
Boek dan hier een privérondleiding, dan kun je bij ons binnenkijken en vertellen we je graag nog meer over onze school!
Hopelijk tot gauw!
Boek een privérondleiding